Gezond eten
Om goed en gezond te eten,
moet je alle voedingsmiddelen binnen krijgen die in de schijf van 5 staan.
Wij hebben gepraat over
goede voeding en hieronder staan gezonde recepten uit de landen waar wij
vandaan komen:
Recept uit
Indonesië van Mela
Gado gado (Indonesische Salade)
Voor 2 personen; tijd voor voorbereiding: 30 minuten
Ingredient:
-
150 gr Spinazie
-
50 gr Wortel
-
50 gr Taugé
-
50 gr komkommer
-
tempé
-
tofu
-
50 gr broccoli
-
50 gr Kool
-
Pinda saus ( instant poeder boemboe gado-gado), je kan bij
Aziatische winkel vinden
-
Eieren
-
Kroepoek
-
Gebakken rode ui (je kan instant gebakken ui gebruiken van
Albert Heijn of van Aziatische winkel)
Voorbereiding:
-
Snij alle groenten aan en daarna kookt in een heet water tot
de groenten zacht zijn
-
Snij tempé en tofu, meng met gezouten water en een beetje
knoflook poeder en daarna kook met olie tot ze bruin zijn
-
Kook eieren in heet water tot hard en goed zijn
-
Voorbereid pinda saus of meng poeder boemboe gado gado met
heet water
-
Meng alle groenten, tempe, tofu, eiren en schenk het met
pinda saus/poeder boemboe gado gado er heen en schenk het ook met kroepoek en
gebakken rode ui
-
Voorbereid met witte rijs
Eet smakelijk!
Recept uit Nigerië van Amiobo
Ingrediënten:
tomatenblokjes uit blik
500ml
Kip 300g
Peper en zout
2 middelgrote uien
Kruiden-3Maggi / Knorr
blokjes & Thyme (2 theelepel)
Giet eerst de kippenbouillon en de tomatenblokjes bij elkaar in
een dichte pan en breng aan de kook.
2.Voeg de droog voorgekookte
rijst, zout en peper naar smaak toe. Het water niveau moet hetzelfde niveau van de rijst hebben. Dit zorgt ervoor dat
alle water door de rijst wordt opgenomen.
3. Doen dicht de pan en laat
koken op laag tot matig vuur. Op deze
manier verbrandt de rijst niet voordat
het water opdroogt.
de rijst worden gedaan door
de tijd het water droog. Proef smaak Zo niet, dan
moet u meer water toe te voegen en het vuur brandende te voorkomen te
verminderen. Houd koken gaar.
Recept uit Turkije van Hatice
Dolma
2,5 rijst
3 ui
Dille
Peterselie
1 eetlepel
rode Peper pasta
1eetlepel
tomaten pasta
Zout
Olijf olie
5 tomaten
7 groene
paprika
2 aubergine
Water
Zout
Voorbereiding:
Snipper
uien, dille en peterselie. Gewassen rijst gaat in de bak.
Zout,
zwarte peper, olijf olie, rode peper pasta en tomaten pasta in de bak doen en
roeren. Groene paprika en tomaten van zaadlijsten ontdoen. Het witte gedeelte
van de aubergine wegsnijden.
De
voorbereide rijst, uien en kruiden in de paprika, tomaten en aubergine doen en
plaatsen een pan. Neem in de pan een beetje zout , olie en 3,5 glas warm water.
Een uurtje
koken. En dan is het recept klaar.
Recept uit Kroatië van Katarina
Paprika gevuld met champignons
Makkelijke
recept
Tijd voor
voorbereiding +- 45 min
· 4 grote paprika
· 200 g gerookt spek
(kan ook zonder spek)
· 1 ui
· 250 g champignons
· 200 g zure room
· 2 eieren
· 2-3 lepels
peterselie
· 3 teentje knoflook
· 1 chili peper
· Zout, peper per
smaak
Voorbereiding:
Bakt
in een grote pan gerookte spek, daarna zet de gebakte spekt uit de pan laten staan.
In hetzelfde pan voeg 2 eetlepel olijfolie (indien nodig), fijngesneden ui en
gehakte chili peper en bakken, 2-3 minuten. Uiteindelijk voegt gesneden
champignons toe en bakken tot gaar is, af en toe roeren.
Haal
van het vuur en laat dat beetje koud wordt. In louw mengsel voeg losgeklopte
eieren, zure room, puree knoflook, fijngehakte peterselie en kruiden volgens uw
smaak.
4
paprika eerste goed wassen en snijden in de helft. Vul ze met klaargemaakte
mengsel. Zet de gevoelde paprika in een
ingevet ovenschaal.
Bak
in de voorverwarmde oven op 220 * C tot licht gouden kleur, +- 20 min.
Servertips:
serveer met aardappelpuree.
Eet
smakelijk!!!
koosto & Qudaar
ingrediënten:
Voor 6 personen (als bijgerecht)
2 Aardappelen
2 Wortelen
2 liter water
¼ kopje (59 ml) Olijfolie
1 ui (in blokjes gesneden)
1 eetlepel (15 ml) Plantaardige kruiden
2 tomaten (gepeld & in blokjes)
1 pond (454 g ) Spinazie
Voor 6 personen (als bijgerecht)
2 Aardappelen
2 Wortelen
2 liter water
¼ kopje (59 ml) Olijfolie
1 ui (in blokjes gesneden)
1 eetlepel (15 ml) Plantaardige kruiden
2 tomaten (gepeld & in blokjes)
1 pond (
Hoe maakt
je het :
Doe de aardappels en wortels
en heet water in een grote pan en laat daarna
30-45 minuten koken op matig vuur.
Bak de uien in olie op hoog
vuur en daarna tomaten er bij. Laat 3 minuten afkoelen daarna doe je spinazie
er bij dak af en laat 10 minuten koken.
Schil de aardappels en
wortels en daarna voeg in de spinazie en roer goed aan, dak af en laat 5
minuten.
Daarna er klaar om te eten.
Eet smakelijke!
Recept uit Myanmar (Birma) van Lal
Mohinga
Ingrëdient
· 500 gram vis
· 4 of 5 stukjes
bananen staal
· 3 uien (gesnipperd)
· 1/2 theelepel
geelwortel
· 3 rode pepers
· 3 eieren (hardgekookt
en in vieren)
· bosje groene uien(gesnipperd)
· 200 gram noedels (geweekt)
Hoe om te koken:
-
Kook de vis met 8 deciliter water in de pan en laat het geheel 10
minuten zachtjes koken.
-
Haal de vis eruit dan snijdt hem in stukjes en gooi de
graten weg.
-
Bakken 4 minuten de pureer uien met de geelwortel, de pepers
en de knoflook dan die roeren en verhitten samen met de vis stukjes en bananen
staal in de pan. Na 20 minuten mengen, bent u klaar met koken.
-
Giet de soep in het bord en leg er een paar stukken ei,
groene uien en selderij bovenop.
Nu bent u klaar om te lekker eten.
Eet smakelijk!!!
Recept uit Iran van Tanaz
kookoo sibzamini
Ingrediënten:
Aardappels 10
Eieren 3
Zout 1 theelepel
Peper beetje
Koenjit beetje
Olie ½ glas
Hoe maakt je het:
Ik moet aardappels goed
wassen daarna doe ik aardappels en heet water in een grote pan en laat 45
minuten koken. Daarna moet ik de hele aardappels schillen.
Ik moet aardappelen en ui
goed raspen en daarna met eieren goed roeren daarna zout en peper en koenijt erbij en dan goed
roeren.
Nu moet ik in olie goed bakken.
Bereidingstijd: 1 uur Voor 4 mensen
Geniet maar van mijn
gerecht!
Lekker Lekker
Recept uit Bangladesh van Rinku
Banh khoai ( blije pannenkoek
Ingrediënten
. 150 gm rijstebloem
. 200 gram wortels
. 100 gram champignons
. 200 gram garnalen
. gehakte uien
. 100 gran bacon
. 100 gram taugé
. ½ krop sla, in stukjes gescheurd
. chillisaus
Meng de
rijsbloem met de eieren en 4
deciliter water. Hier moet 4 pannenkoeken bakken. In de
pan bak de bacon 2 minuten, geef daar garnalen en roeren nog 3 minuten ; neem
de bacon en garnalen uit de pan. Dan bak de wortels, champignons en uien 5
minuten en geef de taugé ; bak nog 1 minuut. Geef nu de garnalen en bacon terug
in en roer de sla erdoor. Schep dit mengsel op de pannenkoeken en serveer net
de chillisaus.
½ uurtje
koken en dan het recept is klaar.
Recept uit Nigerië van Sonia
Moi Moi
· Bonen 750g
· Eieren (3) en
corned beef
· Zonnebloem olie
·
Parika (2 stuks)
· Garnalen (1zak)
· Vers peper
· Uien
· Nutmeg (1 lepel)
· Zout
· Vers peper
· Blikjes of folie voor
de moi moi
Hoe maak je het:
Eerst voeg je de bonen (meel)
in een grote schaal, daarna voeg je langzaam genoeg water om een mooie textuur
te hebben.
Roer de bonen (flour ) tot het een dikke pasta wordt.
Klop met een garde of een houten lepel voor een paar minuten.
Een eetlepel olie kan worden toegevoegd en zout voor smaak.
In een aparte schaal combineren alle andere ingrediënten en verpletteren en roer ze samen tot ze goed gemengd zijn.
Voeg de andere ingrediënten om de bonen (flour) pasta toe en roer tot een glad mengsel te maken.
Vet de blikjes met boter of zonenbloem olie.
Schep de Moi-Moi mengsel in de blikje en zet een hele ei in elke blikje toe, daarna zet de blikjes in een grote pan met genoeg water.
Moi-Moi in blikjes worden gestoomd in een grote overdekte pot op een fornuis.
Kok tijd is maxima 45 min.
Roer de bonen (flour ) tot het een dikke pasta wordt.
Klop met een garde of een houten lepel voor een paar minuten.
Een eetlepel olie kan worden toegevoegd en zout voor smaak.
In een aparte schaal combineren alle andere ingrediënten en verpletteren en roer ze samen tot ze goed gemengd zijn.
Voeg de andere ingrediënten om de bonen (flour) pasta toe en roer tot een glad mengsel te maken.
Vet de blikjes met boter of zonenbloem olie.
Schep de Moi-Moi mengsel in de blikje en zet een hele ei in elke blikje toe, daarna zet de blikjes in een grote pan met genoeg water.
Moi-Moi in blikjes worden gestoomd in een grote overdekte pot op een fornuis.
Kok tijd is maxima 45 min.
Moi moi kan worden
geserveerd met salade of rijst.
Lekker!!!
Eet smakelijk!
Ingrediënten:
Ø -Bloem
Ø -Water
Ø -Zout
Ø -Vlees (gehakt)
Ø -Uien
Ø -Koriander
Ø -knoflook
Ø -Zwarte peper
Ø -Zout
Ø -kruiden
Ø Paprika poeder
Ø Yoghurt
Ø Tomaat
Ø Linzen
Eerst maak je het deeg: meng de bloem, water een beetje zout. Laat het deeg rusten
gedurende een uur.
Daarna bak je het gehakt voor 10 minuten. En snij de uien in heel kleine stukjes.
Meng alles in een kom: gehakt, uien, zout, zwarte peper,
knoflook, koriander, paprika poeder.
Dan maak je een klein vierkantje van het deeg een zorg dat
ze elkaar niet raken anders plakken ze aan elkaar.
Plaats een tot twee volle eetlepels van de vulling in het
midden met gemengd gehakt. Vouw het deeg erover en druk de zijkanten goed vast.
Doe de mantu in een stoompan.
Stoom de Mantu met het deksel op de pan in 15-20 minuten.
De saus maak je met
olie ,uien, tomaten, zout, zwart peper en linzen. Dit kook je voor 10 minuten . Als het klaar
is, doe je de saus op de mantu.
We wensen u smakelijk eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten