zondag 16 september 2012

E-vijfhonderdzoveel


Er zijn heel veel verschillende E-nummers.
We hebben uitgezocht wat al die nummers betekenen.






E 414

E400-495 (Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen)

E 414 dat is een Arabische gom. Het is een product die van het enkele soorten Acacia bomen heeft gemaakt.

E 414 gebruikt als een lijm, bijvoorbeeld voor postzegels en ook als de plak rand op enveloppen. Arabische gom wordt in voedingsmiddelen als additief gebruikt, namelijk als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator, bijvoorbeeld in kant-en-klare desserts, in dranken, in marshmallows en soortgelijk zacht snoep en in kwaliteitsdrop. De stof wordt ook in cosmetica en in medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld in mascara. In Afrikaanse culturen wordt Arabische gom gebruikt bij maagklachten. Het bekende mint-snoepje Mentos en ook tic tac bevatten Arabische gom.

E414 is toegestaan voor vegetariërs en voor biologische producten. Omdat het van een boom gemaakt heeft, is er geen gevaar voor consummatie.   
 
 
 

E-220:

Zwaveldioxide, Sulfieten.

Zwaveldioxide wordt gemaakt door het verbranden van zwavel.

Het  werd al gebruikt in het oude Egypte en door de Romeinen, en is dus een van de oudste conserveermiddelen.

Hier zijn de producten waar die E-220 bevatten:

1.    Kroketten

2.    Lemon juice

3.    Cruesli Multi fruit

4.    Mousline gourmet

5.    Super chips

6.    Instant soep. Etc.

 

E-422: Glycerol, Glycerine.

Glycerol  wordt geproduceerd vanuit propeen (synthetisch), door bacteriële fermentatie van suikers of verkregen uit dierlijke bronnen. Vaak is het een mengeling uit de voorgenoemde bronnen. Algemeen is glycerol een natuurlijke suiker-alcohol ,een van de onderdelen van vetten. Het is een verdikkingsmiddelen. Stabilisatoren en geleermiddelen.

Hier zijn de producten waar die E-422 bevatten:

1.    Air action (Mentos)

2.    Broodje cheeseburger

3.    Cake met citroen

4.    Cornetto

5.    Diary ice cream

6.    Kit Kat. Etc.


E-360: Tocoferol, Tocoferol extracten, Vitamine E, Tocoferolrijke extracten.

Worden gewonnen uit plantaardige olie. Het wordt gebruikt in producten die veel dierlijke of plantaardige vetten bevatten, zoals kaas, oliën en soepen.

Hier zijn de producten waar die E-306 bevatten:

1.    Boter

2.    Cacao Wheat & Rice

3.    Frosted flakes

4.    Instant choco

5.    Jam Jam aardbei

6.    Soja

7.    Sla olie
 
 

E445:

Dit e-nummer wordt vaak gebruikt in producten van de categorie sportdrank.

Dit e-nummer wordt gebruikt in 12 producten, waaronder Lemon (Fanta), Light - Skwiiz lime (Fanta), Powerdrink sinaasappelsmaak (River), Grapefruit (Aquarius) en Orange (Aquarius).

 

E330:

 

Citroenzuur wordt commercieel aangemaakt door fermentatie van suikerstroop door een schimmel. Het is ook mogelijk dat het gewonnen wordt uit maïs en uit tarwe.

En E330 gebruikt om een smaak beter te maken voor bijvoorbeeld kauwgum.

 

Citroenzuur heeft vele verschillende functies. De belangrijkste functies zijn zuurt regelaar en als aromacomponent. Het versterk de gel in jams en marmelades en voorkomt dat fruit bruin wordt .

 

E640:

 

Gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deels ook synthetisch gemaakt.

Gelatine wordt verkregen uit de beenderen en de huid van slachtdieren, zoals varkens, maar ook uit runderen, vis.


Door gemaakt:

Tannaz en Sahra
 
 
 
 
 
 

E 422

De E 422 is Glycerol ,Glycerine. Die wordt gemaakt door bacteriële fermentatie ( de gezonde bacteriële aan bij doen) van suikers of verkregen uit dierlijke bronnen.

Glycerol is een natuurlijke suiker-alcohol, één van de onderdelen van alle vetten.

Dit e-nummer wordt gebruikt in producten: margarine, mousse, boter, cake en taart, wafels, frieten en kroketten, brood, slagroom, koekjes, drinkyoghurt, melk , speculaas en broodjes.

Het kan ook verkregen worden uit dierlijke vetten (bijl. Speculaas, koekjes)en plantaardige oliën ( slagroom, mousse, melk, yoghurt natuur). Dus heeft iemand  probleem met suiker allergie of dierlijke stoffen, moet voorzichtig zijn.

Ik vindt het is vetten stof daarom moeten wij minder eten.






E120


1.    Hoe wordt het gemaakt?

Het is een rode kleurstof. Het wordt gemaakt van de geplette lijfjes van schildluizen.

Het komt van de luizen het wordt fijngestampt en daarna wordt het vocht van de luizen gemengd met andere stoffen (bvb. tin) om het kleurechter te maken.

Er zijn 140000 luizen nodig om een kilo kleurstof te verkrijgen.

 

2.    Waarvoor wordt het gebruikt?

Dit e-nummer (Kleurstoffen) wordt gebruikt  om kleuren aan een product te geven.

Dit e-nummer wordt vaak gebruikt in producten als vruchtensap en snoep en suikerwaren om verschillende  kleuren te geven.

E120 wordt gewonnen uit insecten en kan dus niet gebruikt worden door diverse religies (o.a  joden en moslims).


Wat voor problemen veroorzaakt het?

Bijwerkingen: Een effect op hyperactiviteit bij kinderen is beschreven in een paar gevallen. Wel zorgt het voor contactallergie op de huid bij gebruik in cosmetica. Als kleurstof is karmijn bekend als oorzaak voor ernstige allergische reacties en anafylactische shock bij sommige mensen die hier beroepsmatig mee werk.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten