E-vijfhonderdzoveel
Er zijn heel veel verschillende E-nummers.
We hebben uitgezocht wat al die nummers betekenen.
E 414
E400-495 (Geleermiddelen, emulgatoren,
stabilisatoren en verdikkingsmiddelen)
E 414 dat is een Arabische gom. Het is een
product die van het enkele soorten Acacia bomen heeft gemaakt.
E 414 gebruikt als een lijm, bijvoorbeeld
voor postzegels en ook als de plak rand op enveloppen. Arabische gom wordt in
voedingsmiddelen als additief gebruikt, namelijk als verdikkingsmiddel,
emulgator en stabilisator, bijvoorbeeld in kant-en-klare desserts, in dranken,
in marshmallows en soortgelijk zacht snoep en in kwaliteitsdrop. De stof wordt
ook in cosmetica en in medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld in mascara. In
Afrikaanse culturen wordt Arabische gom gebruikt bij maagklachten. Het bekende
mint-snoepje Mentos en ook tic tac bevatten Arabische gom.
E414 is toegestaan voor vegetariërs en voor
biologische producten. Omdat het van een boom gemaakt heeft, is er geen gevaar
voor consummatie.
E-220:
Zwaveldioxide, Sulfieten.
Zwaveldioxide wordt gemaakt door het verbranden van zwavel.
Het werd al gebruikt in het oude
Egypte en door de Romeinen, en is dus een van de oudste conserveermiddelen.
Hier zijn de producten waar die E-220 bevatten:
1.
Kroketten
2.
Lemon juice
3.
Cruesli Multi fruit
4.
Mousline gourmet
5.
Super chips
6.
Instant soep. Etc.
E-422: Glycerol,
Glycerine.
Glycerol wordt geproduceerd
vanuit propeen (synthetisch), door bacteriële fermentatie van suikers of
verkregen uit dierlijke bronnen. Vaak is het een mengeling uit de voorgenoemde
bronnen. Algemeen is glycerol een natuurlijke suiker-alcohol ,een van de
onderdelen van vetten. Het is een verdikkingsmiddelen. Stabilisatoren en
geleermiddelen.
Hier zijn de producten waar die E-422 bevatten:
1.
Air action (Mentos)
2.
Broodje cheeseburger
3.
Cake met citroen
4.
Cornetto
6.
Kit Kat. Etc.
E-360: Tocoferol, Tocoferol
extracten, Vitamine E, Tocoferolrijke extracten.
Worden gewonnen uit plantaardige olie. Het
wordt gebruikt in producten die veel dierlijke of plantaardige vetten bevatten,
zoals kaas, oliën en soepen.
Hier zijn de producten waar die E-306
bevatten:
1. Boter
2. Cacao Wheat & Rice
3. Frosted flakes
4. Instant choco
5. Jam Jam aardbei
6. Soja
7. Sla olie
E445:
Dit e-nummer wordt vaak gebruikt in producten van de categorie
sportdrank.
Dit e-nummer wordt gebruikt in 12 producten, waaronder Lemon (Fanta),
Light - Skwiiz lime (Fanta), Powerdrink sinaasappelsmaak (River), Grapefruit
(Aquarius) en Orange (Aquarius).
E330:
Citroenzuur wordt commercieel aangemaakt door fermentatie van
suikerstroop door een schimmel. Het is ook mogelijk dat het gewonnen wordt uit
maïs en uit tarwe.
En E330 gebruikt om een smaak beter te maken voor bijvoorbeeld kauwgum.
Citroenzuur heeft vele verschillende functies. De belangrijkste functies
zijn zuurt regelaar en als aromacomponent. Het versterk de gel in jams en
marmelades en voorkomt dat fruit bruin wordt .
E640:
Gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deels ook synthetisch gemaakt.
Gelatine wordt verkregen uit de beenderen en de huid van slachtdieren,
zoals varkens, maar ook uit runderen, vis.
Door gemaakt:
Tannaz en Sahra
E 422
De E 422 is Glycerol ,Glycerine. Die wordt gemaakt door bacteriële
fermentatie ( de gezonde bacteriële aan bij doen) van suikers of verkregen uit
dierlijke bronnen.
Glycerol is een natuurlijke suiker-alcohol, één van de onderdelen van
alle vetten.
Dit e-nummer wordt gebruikt in producten: margarine, mousse, boter, cake
en taart, wafels, frieten en kroketten, brood, slagroom, koekjes, drinkyoghurt,
melk , speculaas en broodjes.
Het kan ook verkregen worden uit dierlijke vetten (bijl. Speculaas,
koekjes)en plantaardige oliën ( slagroom, mousse, melk, yoghurt natuur). Dus
heeft iemand probleem met suiker
allergie of dierlijke stoffen, moet voorzichtig zijn.
E120
1.
Hoe
wordt het gemaakt?
Het is een rode kleurstof. Het wordt gemaakt van de geplette
lijfjes van schildluizen.
Het komt van de luizen het wordt fijngestampt en daarna
wordt het vocht van de luizen gemengd met andere stoffen (bvb. tin) om het
kleurechter te maken.
Er zijn 140000 luizen nodig om een kilo kleurstof te
verkrijgen.
2.
Waarvoor
wordt het gebruikt?
Dit e-nummer (Kleurstoffen) wordt gebruikt om kleuren aan een product te geven.
Dit e-nummer wordt vaak gebruikt in producten als
vruchtensap en snoep en suikerwaren om verschillende kleuren te geven.
E120 wordt gewonnen uit insecten en kan dus niet gebruikt
worden door diverse religies (o.a joden
en moslims).
Wat voor problemen veroorzaakt het?
Bijwerkingen: Een effect op hyperactiviteit bij kinderen is beschreven
in een paar gevallen. Wel zorgt het voor contactallergie op de huid bij gebruik
in cosmetica. Als kleurstof is karmijn bekend als oorzaak voor ernstige
allergische reacties en anafylactische shock bij sommige mensen die hier
beroepsmatig mee werk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten